Varför man firar mors dag

Den allra första Mors dag såg ljuset år 1905, då Anna Jarvis i Philadelphia ville hedra sin mors minne på årsdagen av hennes död. Fokus kom att hamna på kärleken inte bara till hennes moder, utan till alla mödrar världen över. Detta koncept med sitt fina budskap spred sig under de kommande åren runt om i USA, och blev år 1914 en officiell helgdag. Fem år senare firade vi i Sverige Mors dag för första gången, även om det inte blev en helt erkänd temadag förrän många år senare.

Idag har Mors dag uppnått status som en högtid som förvisso inte är en officiell flaggdag, men som många ändå tar tillfället i akt och gör det. Man flaggar för moderskärlekens skull helt enkelt, och uppmärksammar mödrarna i sin närmsta krets på ett eller annat sätt.

Den kommersiella faktorn kring högtiden går idag inte att förneka, och är något som har gjort att Mors dag har mött en del motstånd. I praktiken är och förblir dock traditionerna i princip desamma från år till år: en blomma, en barnteckning och en present modell ”morsan”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *