Det sägs att vi människor har cirka 10 maträtter som vi varierar bland till vardags. Vi är bekväma och går helst efter saker vi redan är bekanta med, så att samma sak gäller för maten är ju egentligen ingen större chock. Samtidigt är ju mat och allt man kan tänkas laga till ett fullkomligt enormt vält, med variationsmöjligheter som inte går att räkna på.

middag på mors dagTa Mors dag som ett tillfälle att bjuda din favoritmamma på en ny och spännande rätt, som hon garanterat inte lagar var tionde dag till kvällsmat! Det vill säga farväl korv stroganoff, lasagne, köttbullar och pyttipanna – hello citrongräs, umamipaste, frystorkad mango och andra spännande ingredienser som bara väntar på att bli upptäckta.

Du kan själv välja om du vill förlägga er mysiga Mors dag-middag till hemmet eller en restaurang på stan. Vill du bjuda ut din kära kan du gärna leta efter ett trevligt ställe med en lite spännande profil, kanske mexikansk eller karibisk mat. Vill du hellre pyssla om henne i hemmets lugna vrå kan du googla mängder av inspiration på internet, och välja middagens tema därefter. För en så total upplevelse som möjligt, komplettera inbjudan med en uppmaning om passande klädsel och dekorera bordet med exotiska föremål!

chokladfontänAtt sätta guldkant på tillvaron är en konst som tyvärr ganska få av oss behärskar till fullo. Ofta finns viljan där – vi kanske köper en tidning, går på ett träningspass eller plockar in lite blommor att sätta i fönstret. Men alltför sällan tar vi oss tiden att verkligen njuta av det fina vi har framför oss. Vi bläddrar förstrött i tidningen medan vi planerar vad som behöver handlas till middagen, och vi glömmer bort blomstervasen så fort vi har satt dit den.

Vill du skämma bort din mamma lite extra till Mors dag, är det därför ett ypperligt tillfälle att föra in lite mer medveten, långsam njutning i hennes vardag. En chokladfontän för hemmabruk blir det ultimata medlet för att göra detta! Denna fontän från Roliga Prylar skapar en lyxig atmosfär hemma vid köksbordet på två röda, och det välbehag det ger att sitta och snurra goda frukter i smältande choklad är faktiskt svårslaget. Ge bort chokladfontänen i sällskap av en liten korg med mörk, vit och ljus choklad, samt olika saker att doppa. Det kan vara jordgubbar, ananas, marshmallows eller lakrits – huvudsaken är att det är något som gör presentens mottagare alldeles röd om kinderna av förtjusning!

Köp den här: RoligaPrylar.se

Pris: 229 kr

5:2 metoden bok

De senaste decennierna har marknaden fullkomligt exploderat av böcker, tidningar, kurser, bloggar och TV-program med ett enda ämne som främsta gemensamma beröringspunkt: mat. Vi älskar att prata om mat, om hur man ska äta och vilka slags recept som är de bästa just nu. Även om raden av olika dieter kan väcka en lätt ångest hos vissa, finns det också många som tycker att det är otroligt spännande att prova sig fram matmässigt och se vad som känns bra.

Är din mamma av detta sistnämnda nyfikna slag? Då har du en given present i den nyutkomna boken ”Succémetoden 5:2 – enkla, snabba recept för fastedagar”. Boken är skriven av Åsa Swanberg, som själv är en trogen följare av dieten 5:2. Detta sätt att äta går ut på att du äter precis vad du vill, bortsett från två dagar i veckan då du drastiskt minskar ditt kaloriintag. För att dessa två dagar ska bli så guldkantade som möjligt, finns som tur är böcker som denna med recept på läckerheter till en låg kalorikostnad. Runt 90 recept på både frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål ryms i boken, illustrerade med fina fotografier. Vad sägs om en kräftwrap eller en morot- och kokossmoothie? Morsan med näsa för kost och hälsa kommer att älska det!

Köp den här: Bokia.se

Pris: 145 kr

hjärtformad stekpanna

Mat och dryck är en av grundstenarna i vår existens, tillsammans med saker som luft och sömn. Vi klarar oss helt enkelt inte utan det. Samtidigt är det få av oss som ser till att göra matlagningen till den roliga och spännande upplevelse den faktiskt kan vara – vi går allt som oftast på rutin och använder samma gamla vanliga saker. Att ge sin mamma ett roligt och fint köksredskap på Mors dag är att ta första steget i riktning mot en mer lustfylld vardag, utan att hon själv behöver lyfta ett finger!

Denna förtjusande stekpanna kommer från Roliga Prylar och ger en kärleksfull finish på all flytande mat som kan stekas. Med dess hjärtformade lagg kan man göra både ägg, pannkakor och omeletter, som i sin tur kan varieras in i det oändliga. Mamsen kommer garanterat att tänka på dig medan hon står och lagar till något gott, och dessutom tycka att det blir dubbelt så roligt att göra det! Ge gärna bort stekpannan på ett lite extra fint sätt, med tillbehör som sylt, grädde eller blandade nötter. Har du riktigt tur kanske denna present kan fungera som en biljett till att bli bjuden på brunch, fika eller kvällsmat – i moderskärlekens tecken såklart!

Köp den här: RoligaPrylar.se

Pris: 69 kr

 

choklad

Det gäller för Mors dag, det gäller för Alla hjärtans dag och det gäller egentligen för vilken dag som helst på året: choklad är en av de allra lyxigaste presenterna som sällan slår fel. Det är något med den rika smaken, den ljuvliga konsistensen och den sköna känslan av att unna sig själv lite ”förbjuden” njutning som i en härlig kombination sätter fart på det mest Ior-aktiga humör. I kakaon finns dessutom ämnen som gör oss glada och kärleksfulla – människan har sedan urminnes tider använt chokladen som ett afrodisiakum, till exempel.

Att just din mamma blir barnsligt förtjust av en ask praliner lagom till Mors dag är förvisso en vild chansning, men sannolikheten är väldigt hög att det är så det ligger till. Tack vare hemsidan Chokladbudet kan du välja och vraka bland fina askar med proffsigt utvalda kombinationer av godsaker, den ena chokladtäckta pralinen mer frestande än den andra. Eller vad sägs om denna modell The Jewel Box, som under sitt guldprydda lock rymmer en rad läckerheter som saffransfudge, hallonfondant och tryffel? Tillverkaren Prestat är en hovleverantör i Storbritannien, så med denna Mors dag-gåva unnar du dessutom din allra bästa mamma att få roa sig på kungligt vis.

Köp den här: Chokladbudet.se

Pris: 369 kr